Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 608 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SZARLOTKA GALOPKA

poniedziałek, 29 kwietnia 2013 11:46
Skocz do komentarzy

 

sama ją wymyśliłam, wypróbowałam

a potem nazwałam - „wyjście awaryjne”

 

Dlaczego tak właśnie ?

Ano - potrzeba matką wynalazku.

 

Zapowiedzieli się do mnie bardzo mili goście.

Wpadamy za dwie godziny! świetnie!

ale z całą rodzinką! świetnie!

O matuniu! co ja zrobię!!! wypróbowana cukierna zamknięta a w domu tylko kilka herbatników - tragedia. Popędziłam do sklepiku a tam tylko czekolady, batoniki i wafelki - tragedia ! No to może naleśniki zrobię dla dzieci, mam w domu jabłuszka ... w tym momencie zobaczyłam na półce biszkopty i mnie olśniło.

 

Kupiłam jeszcze cytryny, cukier puder i na wszelki wypadek śmietanę trzydziestkę, bo nie pamiętałam czy mam taką w lodówce.

Ufff - pędem do domu. Z sercem na ramieniu zabrałam się za ten mój eksperyment.

 

W 15 miut szarlotka była gotowa.

 

 

 

 

To wszystkie potrzebne składniki, no nie wszystkie bo cała cytrynka potoczyła się za obiektyw.

 

 

 

 

Na początku wykładamy jabłuszka ze słoika, najlepiej na patelnię. Przysmażamy.

 

 

 

 

Dobrze jest, jeśli jabłka przychwycą trochę do dna patelni, mają wtedy aromat pieczonego jabłuszka.

 

 

 

 

 

W czasie kiedy jabłka się smażą wykładamy biszkopty

i skrapiamy każdy biszkopt cytryną.

Przełożymy je gorącymi jabłkami, wprost z patelni.

 

 

 

 

Teraz zabieramy się za wykonanie ekspresowej polewy.

 

Około 20 dkg cukru pudru wysypujemy na głęboki talerz, albo miseczkę, wciskamy pół cytryny i zaczynamy szybciutko mieszać, dodajemy śmietanę, 2 albo 3 łyżki, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

 

 

 

 

Konsystencja polewy powinna być taka jak na zdjęciu.

Jeśli jest za rzadka śmiało możemy dosypać cukru, nie zważy się. Polewa zaczyna stygnąć zaraz po wylaniu na ciepłe ciasto.

 

 

 

 

Teraz tylko posprzątamy kawałeczki jabłek i natrzemy na polewę skórkę cytrynową. Oczywiście cytrynę trzeba wcześniej wyszorować, sparzyć i porządnie wytrzeć. Jeśli mamy smażone wiśnie to można udekorować Ale kto dzisiaj ma smażone wiśnie o tej porze roku ???

 

Szarlotka eksperymentalna "poszła" nam na jednym posiedzeniu. Ta, to już następna.

Ja robiłam a Bratanek fotografował.

 

Do jedzania zabraliśmy się tak po godzinie. Polewa już zastygła ale szarlotka była ciepła - pycha.

Wcale się nie czuje, że biszkopty kupowane. Gorące jabłka przełamują smak i jest jak domowe ciasto.

Dla dokończenia eksperymentu spróbowałam kawałek zamroziić. Można mrozić spokojnie, po odmrożeniu smakuje prawie jak przed.

 

 

Najlepiej, jak zwykle, smakuje

ten ostatni kawałek ;o)

 

 

. .życzę smacznego - Malina M*.

 

jeśli podobał Ci się ten wpis

to wejdź    i zapromuj

oceń
26
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 lutego 2015 8:44

    Pierwszorzędna strona!

    autor Samuel

    blog: http://zamieszkajtu.com.pl/kolorowe-fronty/

  • dodano: 23 stycznia 2015 21:18

    Ciekawy wpis!

    autor wirgiliusz

    blog: http://www.wiochowisko.pl/profil/sajasva

  • dodano: 23 grudnia 2014 22:01

    Fascynujący wpis!

    autor Cyryl

    blog: http://prywatnykat.pl

  • dodano: 22 lipca 2014 22:36

    Wyborna strona!

    autor Grzymislaw

    blog: http://tinyurl.com/oho3ty8

  • dodano: 09 kwietnia 2014 23:10

    kookf42 fgmrr70 Zekln43 qnYdy86 bYdma13 ruitb1 usxLl90 Fatap62 cutKl47

    autor 4p94puk6nq

  • dodano: 07 kwietnia 2014 1:50

    ooiot25 oFaly17 suAlm48 zofYm68 gcPda3 Qpdqz75 hBqcn41 jpvqf74 zqPyw80 neyju34

    autor 2f21inj7xx

  • dodano: 26 marca 2014 19:57

    efcjr85 Fltek43 cOuin4 jxZph5 ajrGj2 pxgaB49 zyrZv11 eFltm5 penli81 rdFdi44

    autor 4n32jqr5wg

  • dodano: 26 marca 2014 4:08

    auhbp83 Xpvrk7 rIgce70 xoBks87 alsUf78 vhumI79 mdyMd73 sSzxt87 ydokm26 xtOmm57

    autor 0s91icc0ow

  • dodano: 25 marca 2014 3:58

    vjhww6 aQNtx53 ikfsb60 dyzCZ87 exmll68 siOlg3 JDvqk75 vlSJo37

    autor 8c06ihx3wy

  • dodano: 24 marca 2014 10:13

    nlmlj57 Bfpcq79 nZyen74 gmYqo41 ieySn97 fnrpU91 bziIu20 nJieu0 wzsxc40 zbCwk52

    autor 2o80jbh6mz

  • dodano: 22 marca 2014 19:34

    jfubo9 Dkwku99 zNmdf42 fbItg14 fpcJz15 suzjZ29 aaaWc36 wTofu71 pfhht57 yuUwj76

    autor 1i21afd8ds

  • dodano: 22 marca 2014 2:08

    ohbsb79 oDvxx98 syTvf58 rdmAy59 icYmu91 Ebonc43 hWdav11 mfokf71 duVct60 ppfse20

    autor 2c68fyo1zt

  • dodano: 21 marca 2014 21:39

    sxwnw8 Cneoe0 mIhog71 spJls0 njeWy34 pzlwH93 gboLg50 uEomc93 ioceu81 xiGvo28

    autor 9i88tnw1ui

  • dodano: 21 marca 2014 21:21

    mttpv42 hXgoa83 pfCiy0 eprQn97 lsSgj50 Huwya66 bVvor49 zpacx50 fbFhu67 ugagz25

    autor 3c03kzm6qj

  • dodano: 21 marca 2014 13:57

    xjerc68 Miowy69 dIlrr17 cwVum28 irpQz22 vndsR87 perAy70 ySxmn23 byawl45 waIho21

    autor 5j34nzj7pg

  • dodano: 21 marca 2014 9:54

    ygooy78 Uesaz2 rXgwe14 wnZju99 gzdQv15 wdceD66 soqJi76 nJrcr10 uafnl97 rpWkz87

    autor 1q96pwg1eq

  • dodano: 20 marca 2014 8:39

    osjhi21 lFCbc40 msxgf97 paiWV25 tzwgx79 ewTsu82 SZpbz44 qsGNq4

    autor 5e36ths9ia

  • dodano: 19 marca 2014 0:40

    mihuc44 nTMze6 tsqui17 wpmRE29 ildrc82 zoGbz81 JCuro55 elHLz97

    autor 7j10amc5yp

  • dodano: 18 marca 2014 7:36

    bgfmp61 BKuwg61 uqrvq97 dcRPa11 ncvqV46 eXHoo21 qdmls41 bgmch68 pKVms74 otyom4

    autor 7t66moa7fp

  • dodano: 18 marca 2014 4:03

    zvdyx40 pXIdp99 sxwex64 gpwXQ78 nitja14 tpJgn84 SPfvn9 hzLZn67

    autor 7z84cjd4nb

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 19 września 2017

O moim bloogu

w malinach, jak to w malinach - pachnąco i kłująco

Statystyki

Odwiedziny: 314664
Wpisy
  • komentarze: 7205
Bloog istnieje od: 2068 dni
Najlepsze Blogi

MOJE BLOGI

* ZAPRASZAM

powiadomienie o nowym wpisie

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Film

Pytamy.pl